Prasmingas Kalėdų laukimas

Kalėdos – tai gerų darbų, apmąstymo, stebuklų išsipildymo metas… Laukdami gražiausių metų švenčių daug gražių sumanymų įgyvendino Senamiesčio pagrindinės mokyklos Laičių pradinio ugdymo skyriaus mokiniai su mokytojomis Asta, Jolanta, Sigita ir nuolatine pagalbininke bibliotekininke Vanda.

Pasiruošimą šventėms pradėjome papuošdami mokyklos edukacines erdves, nupynėme Advento vainiką iš beržo vytelių, dekoruodami rudenį surinktais kaštonais, kankorėžiais ir gilėmis. Pagaminome Advento Kalendorių, į kurio 24 vokelius sudėjome lapelius su užduotimis.

Kiekvieną Advento savaitę susirinkę į biblioteką uždegdavome žvakę, susikaupę pasakojome, kokius darbus atlikome, žaidėme žaidimus, minėme mįsles, dalinomės patirtimi, kam pasisekė dovanoti gerumą, o kam dar reikės paaugti pasimokyti iš kitų bendrystės džiaugsmo…

Žiemiškai gražų gruodžio 7-osios dienos rytą, pasikvietę bičiulius – mokinius su mokytojomis Inga ir Snieguole iš Dainavos pradinio ugdymo skyriaus, nuvykome į Anykščių rajono Niūronių Arklio muziejuje rengiamą edukaciją „Prie balto Kūčių stalo“. Susėdę duonkepės sušildytoje gryčioje susipažinome su Kūčių ir Šv. Kalėdų tradicijomis. Sodybos šeimininkė Nijolė papasakojo apie Advento laikotarpį, kokios buvo Kūčių dienos tradicijos, kaip senoliai puošdavo eglutę, apie tradicinio stalo paruošimą, valgių simboliką, papročius. Vaikai susidomėję klausė pasakojimo, ragavo patiekalus, spėjo ateitį liedami vašką vandens dubenėlyje, išbandė kitus burtus. Visų veidai nušvito į trobą įžengus Kalėdų seniui!

Nutarėme kalėdinėmis lauktuvėmis pradžiuginti miško gyventojus. Į Seveikių miško žvėrių šėryklą palydėjo girininkas Valentas Urbonas, papasakojo apie žvėrelių žiemojimo sunkumus ir miškininkų darbus. Papuošėme atvežtomis gėrybėmis eglę, papildėme šėryklą ir džiaugėmės atskridusiu startų pulkeliu, kurios nekantraudamos laukė, kad kuo greičiau išvažiuotume…

Atostogauti išėjome po jaukaus susibūrimo prie eglutės mokykloje. Visą mėnesi mokiniai buvo pakviesti dalyvauti akcijoje „Draugas – draugui“ – nešė į mokyklą žaislus su kuriais jau nežaidžia, perskaitytas knygeles, išaugtus rūbelius, kitus panaudotus, bet gal kitam labiau reikalingus daiktus. Kito rankose atgimę seni daiktai – pradžiugino kiekvieną! Išsidalinę šventinius sveikinimus, linkėdami vieni kitiems gražių švenčių, sulaukėme žiemos atostogų.

Ukmergės Senamiesčio pagrindinės mokyklos Laičių pradinio ugdymo skyriaus mokytoja Sigita Urbonienė