Sukome spalvingą Gamtos metų ratą

Drauge su visais europiečiais įsilieję į bibliotekose vykstančią akciją „Skaitmeninė savaitė“, susidomėję stebėjome Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos transliuojamas tiesiogines transliacijas: „Bankas be kodų kortelių: praktiniai patarimai“, „Medijų raštingumo ugdymas atsakingam pilietiškumui“, „Technologijų vedliai“, „Selfie Lietuvos mokyklai“.

Mobilios programėlės „Metų ratas“ pagalba surengėme neįtikėtiną kelionę „Gamtos metų ratu“ – atsivertėme taip pavadintą gamtininko, rašytojo, fotografo, radijo laidų vedėjo Selemono Paltanavičiaus interaktyvią knygą, gausiai iliustruotą gamtos pažinimo vadovą. Šioje knygoje autorius kviečia atskleisti Lietuvos gamtos paslaptis keliaujant metų laikų ratu. Jis pasakoja apie kiekvieno mėnesio ypatumus, siunčia skaitytojui trumpas žinutes, užduoda klausimus ir į juos atsako, kviečia atlikti nuotaikingus metų laikų darbelius.

Vaikus ypač sužavėjo gamtininko užrašyti pokalbiai su sutiktais gyvūnais. Stebėjomės ir gerėjomės atgimstančia gamta, skambiais paukštelių balsais, žvėrelių ir gluodeno prabudimu. Dvylikos mėnesių nuotraukos perkėlė mus į trumpus knygos autoriaus filmuotus vaizdo įrašus.

Programėlės „Skaitmeninis muziejus“ dėka ir mažieji klausytojai, ir į biblioteką užsukę suaugę skaitytojai grožėjosi nuotraukose atgimstančiais gamtos objektais – kiekvienas šioje knygoje atrado savo mėgstamiausią pasakojimą, žinutę, nuotrauką ar iliustraciją.

Vl. Šlaito viešosios bibliotekos Laičių kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė Vanda Vinckienė

2019 04 02