Knyga vaiko rankose

Tarptautinę vaikų knygos dieną Laičių pradinio ugdymo skyriaus ugdytiniai susirinko Laičių kaimo bibliotekoje. Edukacinio užsiėmimo metu vaikai netruko sužinoti, kodėl bibliotekininkė Vanda Vinckienė juos pasitiko danų pasakininko H. K. Anderseno ir vaikų rašytojo Kęstučio Kasparavičiaus knygų parodėle.

Smalsios akutės bėgiojo spalvingais viršeliais, o rankos jau tiesėsi atversti knygą. Šnarėjo puslapiai, ir prisiminimuose iškilo jautrių Anderseno pasakų herojai, jo kūrinių ekranizacijos. Juk ir mažasis skaitytojas žino, kad iš bjauriojo ančiuko išaugs graži gulbė, o karalaitė, labai nepatogiai išsimiegojusi ant minkštų patalų ir vienintelio žirnio, turi surasti jai skirtąjį princą. Anderseno gimimo dieną, balandžio 2 – ąją, švenčiama Tarptautinė vaikų knygos diena. Ta proga vis kitoje šalyje kuriamas plakatas ir laiškas – kreipimasis visuomenei.

Šiemet tokia galimybė suteikta IBBY (liet. – Tarptautinė vaikų knygos taryba) Lietuvos skyriui. Paskatinti atidžiau pažvelgti į plakato piešinį, vaikai nesunkiai surado panašumų su dailininko ir rašytojo K. Kasparavičiaus knygų iliustracijomis – plakatą nupiešė ir kreipimąsi į skaitytoją parašė puikus menininkas. Dabar jau šio rašytojo knygeles liečia vaikų rankos. Ne kartą vartytos, skaitytos, pamėgtos Metų knygos rinkimų laikotarpiu, bet vėl ir vėl patraukia dėmesį. Mokinukai sužinojo įdomių faktų apie K. Kasparavičiaus kūrybą, pasižiūrėjo rašytojo interviu vaizdo įrašą, aptarė mokytojos Astos Grencevičienės perskaitytą pasaką „Batai“ iš PDF knygos „Apie daiktus. Trumpos istorijos“ ir vis stebėjosi, koks talentingas tai žmogus: daugybė iliustruotų knygų vaikams, nemaža tarptautinių apdovanojimų už vaikų knygas ir dailės darbus, parašyta ir iliustruota per 10 vaikiškų knygų, plačiai po pasaulį sklinda jo kūrinių vertimai. Rašytojo pasakaites skaityti miela, nes jose juokingai atgyja kasdieniai daiktai, žmonių kalba prabyla gyvūnai, o piešiniai vilioja realių daiktų ir fantastinių elementų derme.

Vedami K. Kasparavičiaus kreipimosi į skaitytoją išsakytos minties, kad „knygos padeda neskubėti“, vaikai vėl šnarina linksmų istorijų puslapius ir tuojau sėdasi spalvinti plakato kopijų – bus dovana namiškiams. Ikimokyklinės ir priešmokyklinės grupių vaikučiai dar pasiklauso bibliotekininkės piešiniais sekamos pasakos „Baravykas pagyrūnas“, patys pasiprašo balto popieriaus ir pradeda marginti spalvotais pieštukais. Taip geriau įsimins mokytojų Virginijos Grigaitės ir Loretos Račickienės skaitytas pasakas, o neretai sukurs ir savo trumpą istoriją.

Rytojaus dieną mažieji būtinai užsuka į biblioteką. Plakatėlį baigia spalvinti, dar vieną smagią istoriją perskaito, iliustracijomis pasigėri arba nors pažįstamų raidžių paieško. Gera, kai vaikus „knygos moko pastebėti, knygos kviečia, netgi verčia pasėdėti“. Gera patirti, kad ir knygoms esame įdomūs, kai jos žvelgia į mūsų akis.

Informacija pasidalijo mokytoja Jolanta Zgirskienė