Šiaurietiškas vaišių stalas

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, kasmet turinti vis kitą temą ir Laičių kaimo bibliotekoje skaičiuojanti jau tryliktuosius metus, regis, prabėgo akimirksniu. Šiemet Šiaurės šalių literatūros savaitės tema – „Šventės Šiaurės šalyse“.

Ikimokyklinio amžiaus ir pradinių klasių vaikams siūlomą skyrių „Pepė švenčia gimtadienį“ iš Astridos Lindgren knygos „Pepė ilgakojinė“ renginio metu skaitė mokytojos Sigita Urbonienė ir Asta Grencevičienė, mokiniai Saulius Putna ir Karolina Stundytė. Kadangi mes labai mėgstame šią šventę, perskaitę tekstą, vaišinomės saldumynais ir diskutavome lygindami, kaip savo gimtadienį šventė Pepė ir kaip švenčiame mes.

Ištrauką iš danų klasikės Karen Blixen apysakos „Babetės puota“, skirtą suaugusiems, skaitė Aldona Kriukelienė. Prie arbatos puodelio aptarėme perskaitytą kūrinį ir visoms magėjo išgirsti, o kas toliau? Pasidomėjus sužinojome, kad yra sukurtas filmas „Babetės puota“, bet peržiūra jo negalima.

Koks gi Pepės gimtadienis be kvapniųjų šiaurietiškų vafliukų? Bibliotekos skaitytoja Karolina Laniauskaitė antrąją Šiaurės savaitės dieną atvyko į biblioteką kepti vaikams šiaurietiškų vafliukų. Pasidabinusi prijuoste, ji maišė įvairius produktus, atsakinėjo į vaikų klausimus, kepė skanuolius vaflius, kuriuos mažieji valgė pasidažydami į Karolinos atvežtą abrikosų uogienę. Labai tiko prie šio gardumyno ir mokytojos Astos Grencevičienės atvežtas pienas.

Šiaurės savaitės metu patys mažiausieji pristatė savo piešinius apie Pepės Ilgakojinės gimtadienį, vis dar nepamiršdami gardžių šiaurietiškųjų vaflių su uogiene ir pienu (tikriausiai reikės pakartoti…). Mokytojos Jolanta Zgirskienė, Asta Grencevičienė, Sigita Urbonienė, Loreta Račickienė, viešnia Karolina Laniauskaitė ir vyresnieji vaikai aktyviai dalyvavo viktorinose „Nupiešk ko dar nėra paveikslėlyje“ bei „Ką žinai apie rašytoją Astridą Lindgren ir Švediją?“

Vaikams būdavo nekantru, kas gi laukia rytoj, kitą Savaitės dieną? O laukdavo vis kitokios mielos staigmenos, nauji įspūdžiai, pažinimo džiaugsmas. Drauge su mažiausiais ugdytiniais žiūrėjome animacinį filmuką pagal Astridos Lindgren knygą ,,Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo“ ir šį kartą buvo švenčiamas Mažylio gimtadienis. Vyresnieji integruotos pamokos metu kaip visada gerėjosi filmu ,,Pepė ilgakojinė“. Visi liko sužavėti ir dar ilgai aptarinėjo filmuose matytus vaizdus, patirtus įspūdžius.

Paskutinę Šiaurės šalių literatūros savaitės dieną šventėme Pepės gimtadienį. Mokytojos Loreta Račickienė ir Sigita Urbonienė į šventę atnešė tortą su 7-erių metų sukakčiai skirta žvakute, o visi mažyliai buvo pasipuošę gimtadienio kepurėlėmis. Dainuojant vaikiškas daineles, šokant ratelius, besivaišinant Pepės tortu, pajutę tikrą šventinę nuotaiką, mažiausieji bibliotekos lankytojai atsisveikino su Pepe. Žaidime „Dovanų ratas“ dalyvavę pradinukai, jų mokytojos gavo po dovanėlę nuo draugo. Aptarėme prabėgusios savaitės renginius, pasidžiaugėme vieni kitais, pripažindami, kad esame draugiški, savi, nuoširdūs. Šiuos gerus jausmus primins ir šventiniai suvenyrai, kurių sulaukė visi Savaitės dalyviai.

Sutemų valandą, baigiantis Šiaurės šalių literatūros savaitei, buvome maloniai nustebintos Jovitos Pakėnienės nupieštu piešiniu „Babetė“. Sulaukėme dar vienos netikėtos staigmenos. Tiesiog atsitiktinai į biblioteką užsuko emigravusi į Švediją, viešėjusi Norvegijoje ir trumpam į namus sugrįžusi, Laičių kaimo gyventoja Gertrūda Stankuzevičienė. Visų nuostabai ir džiaugsmui ji labai įdomiai, iškalbingai papasakojo apie šias dvi Šiaurės šalis, atsakydama į smalsuolių renginio dalyvių klausimus. Jos klausantis ir mes pasijutome pabuvoję Šiaurėje…

Noriu nuoširdžiai padėkoti Senamiesčio pagrindinės mokyklos Laičių pradinio ugdymo skyriaus pedagogėms, ištikimiausiems savo bibliotekos lankytojams, jauniesiems skaitytojams – jų visų pastangų, entuziazmo, žingeidumo ir gražių norų dėka sukūrėme ir dovanojome vieni kitiems Šiaurės spalvomis švytintį mažą šventinį stebuklą, kuris džiugins mus rudens sutemose, laukiant artėjančių Šv. Kalėdų.

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Laičių kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė Vanda Vinckienė