Inkilų kėlimo šventė

Kovo 23 dieną Labanoro girios pažintiniame take vyko „Inkilų kėlimo“ šventė. Šventės dalyviai – Ukmergės Senamiesčio progimnazijos 5-8 klasių mokiniai ir jų vadovas biologijos mokytojas Tadas Petrikas – pažintiniame take iškėlė 14 inkilų ir kiekvienam inkilui sugalvojo po vardą, kurį užrašė ant naujo paukščių buto.

Kovo mėnesį uoksiniai paukščiai intensyviai ieško perėjimo vietų, kurių nuolatos trūksta, dėl to labai svarbu kasmet kelti inkilus, ypatingai tose vietose, kur nėra storų sausų medžių, kuriuose dreves galėtų iškalti geniniai paukščiai. Apie uoksinių paukščių svarbą miškams ir taisyklingą inkilų kėlimą mokiniams papasakojo Biologinės įvairovės skyriaus specialistai. Jie priminė, kad inkilai reikalingi ne tik paukščiams, bet ir šikšnosparniams. Vienas tokių buvo iškeltas prie Labanoro ežero, kur parko svečiai po inkilų kėlimo talkos šildėsi prie laužo, dalyvavo viktorinoje.

Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija primena, kad prasidėjus paukščių perėjimo laikotarpiui, griežtėja želdynų ir miškų tvarkymo reikalavimai, gamtoje raginama laikytis rimties, netrikdyti paukščių jų veisimosi vietose (nefotografuoti, nefilmuoti). Pastebėjus retų rūšių (pelėdų, plėšriųjų paukščių) uoksus, lizdus, reiktų nedelsiant pasišalinti ir informuoti parko direkciją, kad šioms vietoms būtų užtikrinta tinkama apsauga.

(Labanoro regioninio parko informacija, Gintarės Kornevienės nuotraukos)